Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

VNO-NCW: ondernemers gaan voor groen

13-04-2012

Door Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW

Ik geloof sterk in de cruciale rol van bedrijven omdat zij actief zijn in de hele productieketen, van bron en productie tot en met de consumentenmarkt en als geen ander in staat zijn om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Bij ontwerp en inrichting van productieprocessen en producten wordt steeds meer rekening gehouden met de gevolgen voor de omgeving.

Bedrijven beseffen dat veel van onze natuurlijke bronnen eindig zijn en houden daar rekening mee. Recycling en waar het kan volledig hergebruik (‘cradle to cradle’) worden in sterk toenemende mate toegepast. Op die wijze levert de private sector praktische oplossingen voor ‘groene groei’, wat staat voor economische groei met respect voor de grenzen die onze planeet stelt.

Op die manier zorgen ondernemingen op duurzame wijze voor werkgelegenheid en welvaart voor de groeiende wereldbevolking. Zo kijken ondernemers naar duurzame ontwikkeling.

Nederland
Ik ben er trots op dat relatief veel wereldwijd opererende ondernemingen in de top van de ‘Dow Jones Sustainability Index’ in Nederland zijn gevestigd. Een groeiende groep ondernemingen heeft gemeen dat duurzaamheid de kern is van hun bedrijfsstrategie, hun fabrieken en rapportages. Niet alleen gericht op de eigen operaties, maar vaak ook op die van hun toeleveranciers en partners in de productieketens.

Hoewel er geen blauwdruk bestaat voor het bereiken van duurzaamheid, heeft hun businessmodel een aantal gemeenschappelijke kenmerken, naast de al genoemde focus op duurzaamheid in hun strategie en bedrijfsproces. Transparantie is een ander sleutelwoord.

Bedrijven kiezen duurzaamheidsdoelstellingen en rapporteren daar over. Belangrijkste
kenmerk is naar mijn smaak echter de nadruk die zij leggen op innovatie. Innovatie moet de brug slaan naar een duurzame economie.

R&D en innovatie leiden tot concrete verbeteringen die zich vertalen in meer toegevoegde waarde met minder gebruik van grondstoffen en energie, minder belasting van de omgeving en betere sociale omstandigheden over de hele keten. In dit verband doet het Initiatief Duurzame Handel fantastisch werk ten behoeve van het verduurzamen van belangrijke grondstofstromen.

Bron: Nu zakelijk  
Klik hier voor het volledige artikel

Raedthuys nieuws