Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Energeia: Europese solarproducenten wankelen

04-04-2012

Curator Wim Eikendal van de failliete Limburgse modulefabrikant Scheuten Solar kwam maandag met goed nieuws op de proppen. Een deel van de Nederlandse kant van Scheuten waarover hij zich ontfermt wordt overgenomen, waarbij de Chinese koper Sunway Technology Investment voor 32 werknemers een "baangarantie" heeft afgegeven. Eikendal verwacht nog deze week ook de redding van andere onderdelen te kunnen melden. Daar werken nog eens 63 mensen. Aan Energeia meldt Eikendal deze dinsdag dat de koper die daarvoor klaarstaat "een heel andere partij" is dan Sunway uit Hong Kong.

Het nu door Sunway gekochte onderdeel van Scheuten Solar betreft internationale kantoren en projecten. Voor de in glas geïntegreerde zonnetechnologie Optisol en de dunne filmtechniek Sunrise zou de redding nabij zijn. Over het Duitse deel van Scheuten Solar, waaronder de fabriek waar zo'n 240 personen werken lopen nog gesprekken, die door de Duitse collega-curator van Eikendal worden geleid.

Duitse reus wankelt
Terwijl druk wordt gewerkt aan de redding van het relatief kleine Scheuten Solar, staat ondertussen de grootste Duitse speler op het gebied van zonne-energie te wankelen: Q-cells. Deze marktleider op het gebied van productie van zon-PV-cellen heeft bekend gemaakt dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd bij de rechtbank in Dessau. Bij Q-cells werken meer dan 2.000 mensen. Q-cells zat al even in zwaar weer en probeerde tevergeefs tot een regeling te komen met schuldeisers.

Raedthuys nieuws