Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Energeia: meer windenergie in Amsterdam

04-04-2012

De gemeente Amsterdam heeft een ambitieus plan voor windenergie opgesteld. De zogeheten Windvisie is afgelopen week gepresenteerd door wethouder Maarten van Poelgeest (Milieu, Groenlinks) en de komende zes weken ligt het voorstel in de stad ter inzage. Het huidige vermogen (66 MW) moet worden uitgebreid tot 180 MW in 2015 en in 2040 zelfs tot 400 MW. Weerstand tegen de voornemens heeft zich direct aangediend.

De windvisie van Amsterdam opent met een oude prent, waarop te zien is dat er molens in de stad staan te draaien in het jaar 1670. Dit is niet nieuw voor ons, we kunnen het, lijkt de boodschap aan de stad.

De Amsterdamse haven lijkt de meest aangewezen plek voor extra windmolens. Hier wil de gemeente uitbreiden van 66 MW tot 100 MW. Amsterdam laat vooral het oog vallen op 3 MW-turbines, ook enkele 7,5 MW-molens zouden moeten verrijzen.

In de visie heeft Amsterdam verschillende gebieden aangewezen die geschikt kunnen zijn voor de plaatsing van turbines (zie stadskaart hieronder). Het stadcollege wil voor die locaties verder in kaart brengen "op welke manier en op welke plekken" molens neergezet kunnen worden. Het is de bedoeling dat windlocaties met alle goedkeurde vergunningspapieren worden verkocht, zoals Van Poelgeest al eens uit de doeken deed.

Het is de bedoeling dat bewoners van Amsterdam betrokken worden bij de planning en dat zij ook kunnen participeren in de geplande windprojecten. Verschillende participatiemodellen worden bekeken. Stadsdeel Zuidoost heeft al negatief gereageerd op de plannen voor het gebied De Hoge Dijk. Het stadsdeel vindt dat de komst van windmolens de regio zou schaden. De gemeenteraad moet zich ook nog over de plannen buigen.

Raedthuys nieuws