Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Energeia: Raedthuys vraagt om Overijsselse spierballen

06-03-2012

ENSCHEDE (Energeia) - De provincie Overijssel moet zich daadkrachtiger opstellen bij het stimuleren van de ontwikkeling van windenergie. Of zoals Raedthuys-directeur Ton Beune het in gesprek met Energeia verwoordt: "De provincie heeft een klimaatdoel en wind is een onmisbaar onderdeel om dat doel te halen. Dan moet je soms de spierballen laten rollen." Raedthuys heeft voor Overijssel veel windprojecten op de plank liggen die niet of traag van de grond komen. Beune hoopt dat een zogenoemde Green Deal met Overijssel daar verandering in gaat brengen.

Het duurzame energiebedrijf Raedthuys is gevestigd in Enschede en heeft veel ervaring met windenergie, maar volgens Beune is het opvallend dat de meeste windprojecten worden uitgevoerd buiten de eigen regio. "Door het hele land produceren we duurzame energie, maar nog steeds niet in Overijssel", stelt hij vast. Plannen voor bijvoorbeeld de gemeente Ommen, Twenterand en Dalfsen heeft Raedthuys wel. Maar die stranden in slepende procedures. "Overijssel heeft de nodige ambitie en de provincie zal dus soms gebruik moeten maken van de doorzettingsmacht die de Crisis- en herstelwet biedt." Provincies kunnen gemeentelijk verzet 'overrulen', zoals de rijksoverheid dit ook met de rijkscoördinatieregeling kan. Eerder bleek al eens dat provincies die macht nauwelijks inzetten.

Er zijn plannen voor windmolens in Overijssel die al acht jaar in behandeling zijn, zoals een project in Dalfsen, aldus Beune. Via een beoogde Green Deal met de Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) wil Raedthuys kunnen rekenen op verbeterde omstandigheden voor windenergie. Beune geeft aan dat dit niet van vandaag op morgen te verwachten is. "De gedeputeerde moet dit natuurlijk eerst ambtelijk laten uitzoeken", zegt hij. De Green Deal die Raedthuys voor ogen heeft, richt zich op de komende vijf jaar en volgens Raedthuys kan het bedrijf bij de juiste stimulering in die periode "tot EUR 100 mln" investeren in schone opwekking van energie in Overijssel.

Beune hoopt dat Overijssel bereid is om ook via het opgerichte energiefonds actief te zijn bij de (wind-)projecten. Participatie door het geven van een achtergestelde lening uit het fonds of het nemen van een belang projecten door de provincie zou volgens de directeur mooi zijn. Maar hij benadrukt: "Het gaat ons veel meer om politieke steun dan om een financiële bijdrage."

Frank Straver
f.straver@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2012

Raedthuys nieuws