Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Aftrap slimme netten met 'wereldprimeur' voor Zeewolde

07-02-2012

AMSTERDAM (Energeia) - "Een wereldprimeur", zo omschrijft coöperatie Zeenergie van Zeewolde het project 'Zeenet' voor wind- en zonne-energie in combinatie met biogasturbines voor stroomopwek als er geen wind of zon is. Het Zeenet-project is één van de drie 'proeftuinen' voor slimme elektriciteitsnetten die de lijst van negen al bekende slimme net-projecten completeert en waarvoor minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dinsdag het startsein geeft.

"Als er ergens nog een project is zoals het onze, dan horen wij dat graag, want we zijn natuurlijk nooit te beroerd om te leren. Maar voor zover wij na hebben kunnen gaan is ons project uniek in de wereld, zeker op de schaal waarop wij het aanpakken." Secretaris Louis Godschalk van de duurzame energie coöperatie Zeenergie doelt tegenover Energeia op "de combinatie van wind, zon, biogas en energievraagsturing in één systeem", wat volgens hem straks borg staat voor een elektriciteitsproductie van 35 GWh op jaarbasis. "Dit komt overeen met de helft van het elektriciteitsverbruik van Zeewolde", aldus Godschalk.

Straks is over vier jaar, waarna het volgens Godschalk de bedoeling is om het project in omvang te verdubbelen zodat vervolgens heel Zeewolde (8.000 huishoudens en 1.600 bedrijven) kan worden voorzien van "schone stroom van eigen bodem": "We hebben hier genoeg wind en biogasboeren om dat mogelijk te maken." Hij legt uit dat tegelijk met de productie van groene stroom het elektriciteitsgebruik zal worden teruggedrongen met behulp van een energiemanagementsysteem. Dat systeem zorgt voor een slimme vorm van energievraagsturing in woningen en bedrijven.

Zeenergie krijgt van EL&I EUR 0,9 mln subsidie in het kader van het zogenoemde topsectorenbeleid (topsector energie), maar Godschalk legt uit dat de coöperatie nog met het ministerie onderhandelt over een uitbreiding van die subsidie tot EUR 1,2 mln. Totaal stelt het ministerie EUR 16 mln beschikbaar voor twaalf proeftuinen voor slimme netten verspreid over het land. Per project varieert de subsidie van EUR 250.000 tot EUR 4 mln en gaat het om 40% van het totale investeringsbedrag.

Verhagen maakte twee maanden geleden de eerste negen proeftuinen bekend en daar kwamen er vervolgens dus nog drie bij waaronder 'Zeenet'. De andere twee proeftuinen die er nog bijkomen, zijn projecten in Lochem (15% energiebesparing door aansluiting van 1.000 huishoudens op een slim net) en in Nieuwegein (het opladen van elektrische taxi's door energieopslag en lokaal opgewekte stroom). Het grootste subsidiebedrag (EUR 4 mln) gaat naar een nieuw bedrijventerrein in Deventer waar de warmte/koude- en elektriciteitsvoorziening voor alle bedrijven wordt geïntegreerd. De evaluatie van alle twaalf projecten vindt over drie jaar plaats.

Paul Hazebroek
p.hazebroek@energeia.nl

Raedthuys nieuws