Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Deventer Energie wordt mede-eigenaar van windpark Kloosterlanden

13-12-2013
Persbericht, Deventer

Inwoners en bedrijven in Deventer en omstreken kunnen mede-producent worden
Deventer Energie wordt mede-eigenaar van windpark Kloosterlanden

De Deventer Energie Coöperatie gaat deelnemen in het windpark Kloosterlanden. Deventer Energie is met hoofdexploitant Raedthuys overeengekomen dat de coöperatie voor één kwart eigenaar kan worden van het windpark. De algemene ledenvergadering van Deventer Energie heeft gisteravond met het plan ingestemd.
De twee windturbines van elk twee megawatt hebben een verwachte jaarproductie van 9,9 miljoen kWh. Inwoners en bedrijven in Deventer en omstreken kunnen vanaf nu een aandeel nemen in de productie van duurzame energie.

De coöperatie gaat ledenparticipaties uitgeven à € 250,-, en wil daarmee tenminste
€ 400.000 bijeenbrengen voor haar aandeel in de totale investering. Leden kunnen één of meer participaties aanschaffen. Hun participatie is een lening: ze ontvangen de lening terug als de levensduur van de molens (naar schatting 20 jaar) verstreken is, of eerder voor wie tussentijds wil uitstappen.

Investeren met rendement
Participanten verdienen geld met hun investering in duurzame energie: zij kunnen rekenen op een vaste rente van 2,5 % per jaar en een aandeel in de winst. Die is variabel, maar zal naar verwachting gemiddeld 3,8 % per jaar bedragen. Rente en winstuitkering samen komen zo naar verwachting uit op gemiddeld 6,3 % per jaar.

Iedereen kan mee doen
Op deze manier maakt Deventer Energie het mogelijk dat inwoners en bedrijven in Deventer en omstreken zelf de voordelen genieten van de nieuwe, lokale productie van duurzame energie. Zij worden medeproducent, want elke participatie staat gelijk aan de productie van 1500 kWh windstroom per jaar.
Aan hun rol als energiegebruiker – oftewel op hun energiemeter en –nota – verandert hiermee niets. Maar wie dat wil, kan ook zijn energiegebruik afstemmen op windstroom uit de eigen molen, door via Deventer Energie zijn energielevering te regelen. Het mooie van deze opzet is dat iedereen eraan kan meedoen, bijvoorbeeld ook bewoners met zonnepanelen op het eigen dak.

Voorinschrijving
Deventer Energie opent vandaag, via haar website www.deventerenergie.nl, de voorinschrijving voor ledenparticipaties. De coöperatie hoopt binnen een halfjaar het investeringsfonds van tenminste
€ 400.000 bij elkaar te hebben.

“Wij zijn verheugd over de belangstelling van de Deventer Energie Coöperatie om daadwerkelijk deel te nemen in het windpark”, aldus Arthur Vermeulen, directeur windenergie van de Raedthuys Groep BV. “Het is het eerste project voor Raedthuys, dat in heel Nederland actief is, waarin een lokale duurzame energie coöperatie deelneemt met een aanmerkelijk belang. We hopen dat er veel mensen uit Deventer en omgeving willen mee-investeren in het windpark.”

Raedthuys heeft enkele weken geleden voor dit project een subsidiebeschikking ontvangen van de Rijksoverheid voor de productie van duurzame energie. Nu deze toekenning er is, kunnen de voorbereidingen voor de bouw worden getroffen.
De windmolens worden aangesloten op het slimme energienet voor het duurzame bedrijventerrein A1 dat door een consortium van partijen onder leiding van Cofely wordt ontwikkeld. De totale investering in het windpark bedraagt bijna 6 miljoen euro.
Het streven is dat de windmolens eind 2014 draaien.

Raedthuys nieuws