Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Netbeheerders geven data energieverbruik voortaan gratis weg aan gemeenten

27-11-2013
AMSTERDAM (Energeia) - Netbeheerders Enexis, Liander en Stedin geven vanaf volgend jaar gemeenten gratis inzicht in het energieverbruik en het opwekken van elektriciteit binnen hun grensgebied. De speciale webapplicatie 'Energie in Beeld', die het gebruik en het opwekken van energie geanonimiseerd weergeeft tot op postcodeniveau is volgens de beheerders een hulpmiddel bij het uitwerken van lokaal energie(besparings)beleid.

'Energie in Beeld' is ontwikkeld in 2011 en tot nu toe maken enkele tientallen gemeenten tegen betaling gebruik van de online applicatie, waarbij kaarten met kleurvakken energieverbruik weergeven. Omdat de kosten voor een jaarabonnement voor andere gemeenten een obstakel bleek te zijn wordt de dienst vanaf volgend jaar gratis.

"Wij vinden energiebesparing belangrijk, vandaar dat we besloten hebben deze investering te doen en het product voortaan gratis aan te bieden. De kosten zijn nu voor ons", aldus Jasmijn Dielesen, woordvoerster van Alliander in een telefonische toelichting.

De abonnementskosten voor de applicatie liepen uiteen van EUR 3.000 per jaar voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners, tot EUR 6.000 per jaar voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Volgens Dielesen krijgen de gemeenten die tot nu toe al gebruik maakten van de toepassing hun geld terug.

Per wijk is het totale en gemiddelde elektriciteits- en gasverbruik te zien, uitgesplitst naar particulieren en bedrijven. Ook wordt zichtbaar of en hoeveel duurzame elektriciteit op wijkniveau wordt opgewekt. Op basis van deze gegevens kunnen gemeenten gericht beleid ontwikkelen voor energiebesparing en CO2-reductie. Met 'Energie in Beeld' kan ook het effect van klimaatbeleid in beeld worden gebracht en worden ook decentrale energie-initiatieven weergegeven, aldus Dielesen.

Bron: Energeia

Raedthuys nieuws