Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Nieuwe huurders krijgen uitleg over wonen in "all-electric"-woning van Domijn

15-10-2013
Nieuwe huurders Prins Bernardstraat in Overdinkel krijgen uitleg over wonen in een “all-electric”-woning van Domijn. De bouw van energieleverende woningen aan de Prins Bernardstraat in Overdinkel is begonnen.

Enschede – De boorpalen zitten erin. De gevelelementen staan. Kortom, de bouw van de vier energieleverende huurwoningen aan de Prins Bernhardstraat in Overdinkel is gestart. In opdracht van Domijn bouwt Groothuis Wonen in samenwerking met de Raedthuys Groep de vier woningen in circa drie maanden. Energieleverende woningen zijn woningen die dankzij goede isolatie en zonnepanelen zeer energiezuinig zijn en zelfs stroom opleveren. Maar hoe bespaar je nou het meest op je energielasten? De nieuwe huurders kregen uitleg over energiebewust wonen in een “all-electric”-woning.

De bouw gaat bijzonder snel. De contouren van de eengezinswoningen zijn een week na de start van de bouw al zichtbaar. Deze week volgt de opbouw zodat over twee maanden de nieuwe huurders de sleutels in ontvangst kunnen nemen. De snelheid waarmee de vier woningen gebouwd worden is opmerkelijk, maar het is de aard van de woningen die ze bijzonder maakt. De woningen zijn zogenaamde “all-electric” woningen; de zonnepanelen op het dak leveren zoveel elektriciteit dat de woningen worden verwarmd met elektrische verwarmingselementen. Raedthuys plaatst de zonnepanelen en verhuurt deze rechtstreeks aan de bewoners.

Uitleg over wonen in een energieleverende woning

Mede door de goede isolatie hoeven de woningen maar beperkt verwarmd te worden.
Er zit bijvoorbeeld geen CV-ketel in. Er zit wel heel wat moderne techniek in. Om de nieuwe huurders te leren omgaan met al deze techniek en om ze bewust te maken hoe je het meest op je energielasten kan besparen, worden zij gecoached. Dat gebeurt voor, tijdens en ook na de bouw. De nieuwe huurders gaven na de eerste ‘leerstof’ aan niet te kunnen wachten tot ze in hun woning kunnen.

Dashboard in je huis

Een zogenaamd dashboard is een voorbeeld van vernuftige techniek. De woningen krijgen een dashboard waardoor bewoners straks continu inzicht hebben in hun energieverbruik. Het dashboard doet dit aan de hand van kilowatts, maar ook in euro’s, om de bewustwording van energiebesparing nog beter tussen de oren te krijgen. Bewoners kunnen zichzelf besparingsdoelstellingen opleggen die het dashboard continu monitort. Ze kunnen zien of ze boven of onder hun besparingsdoelstelling zitten en hun gedrag daarop aanpassen.

Raedthuys nieuws