Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

WISE: Raedthuys meest groene energiebedrijf

20-05-2013
Nederlandse energiebedrijven verkopen steeds meer vuile stroom en sjoemelstroom, zo blijkt uit het nieuwe overzicht van alle stroometiketten die WISE vandaag gepubliceerd heeft.

Terwijl de vraag naar groene stroom snel groeit leveren de Nederlandse energiebedrijven steeds meer kolenstroom of met buitenlandse certificaten vergroende 'sjoemelstroom'. Uit de jaarlijkse inventarisatie van alle stroometiketten blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de aanbieders die actief zijn op de Nederlandse markt. Essent (RWE), E.on en Electrabel (Gdf Suez) zijn de grootste viespeuken als het gaat om de uitstoot van CO2, Delta, Essent en Atoomstroom produceren het meeste kernafval en aan de andere kant van het spectrum zijn er partijen als Greenchoice, WindUnie en de nieuwkomer Raedthuys, aanbieder van Pure Energie (kijk op: www.pure-energie.nl).

Markus Schmid, campagneleider bij WISE, "Het is teleurstellend om te zien dat de grote bedrijven nauwelijks vergroenen, of zelfs elk jaar vuiler worden. Als je kijkt naar de etiketten van de energiebedrijven kunnen we niet anders dan consumenten oproepen om weg te gaan bij bedrijven als Essent en Electrabel; deze bedrijven werken niet aan een werkelijk duurzame energievoorziening". Alle bedrijven die in Nederland elektriciteit aanbieden zijn wettelijk verplicht om voor 1 mei het etiket van hun stroom-portfolio te publiceren. WISE onderzoekt deze etiketten al jaren en zet ze op een rij op de website www.groenestroomjagraag.nl. Zo kun je ook terugzien hoe een bedrijf zich ontwikkelt. Peer de Rijk, directeur, "Wij roepen bedrijven en burgers op om een heldere keuze te maken en klant te worden van een bedrijf dat uitsluitend groene stroom verkoopt, het liefst in Nederland geproduceerd. Dan draag je bij aan de energierevolutie".

Sjoemelstroom: Groene stroom wordt gecertificeerd met 'Garanties Van Oorsprong' (GVO's). De import hiervan steeg in 2012 naar 32,8 miljoen, in 2011 waren dit er nog 25,5 miljoen, een toename van bijna 30%. De vraag naar groene stroom, vooral vanuit het bedrijfsleven, neemt snel toe maar de productie van duurzame energie in Nederland groeit niet mee. Nederlandse bedrijven als NL Energie, Oxxio (Eneco) en Budget Energie 'vergroenen' zo spotgoedkoop hun klanten maar dragen niet bij aan het daadwerkelijk duurzaam maken van de energievoorziening.

Groene top 3: Raedthuys, Greenchoice en WindUnie zijn de drie leveranciers die verreweg de beste keus zijn. Alle drie leveren ze alleen groene stroom, investeren ze niet in kern- of kolen en streven ze naar zoveel mogelijk productie in Nederland. Deze drie bedrijven zijn dan ook gekozen tot partner van WISE in de campagne Nederlandse groene stroom? Ja graag! waarin WISE bedrijven overhaalt om over te stappen op zo lokaal mogelijk geproduceerde groene stroom.

Raedthuys nieuws