Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

De Raedthuys Groep zet lidar in voor windmeting

10-03-2013

Belangrijke professionaliseringslag in de ontwikkeling van windparken

Raedthuys heeft vier ZephIR 300 wind lidar units aangekocht. Het bedrijf gaat vanaf nu dus gebruik maken van lidar technologie om de windcondities bij de diverse te ontwikkelen windparken in kaart te brengen.

Arthur Vermeulen, directeur Raedthuys Windenergie: “Deze lidar units zijn - in tegenstelling tot reguliere windmeetmasten – eenvoudig, vaak zonder vergunning te plaatsen en geven ons een beter inzicht in de windopbrengst van een locatie. Op verschillende hoogten, tot maximaal 200 meter. Gezien de huidige omvang van windmolens is dit voor ons van enorme toegevoegde waarde; een windmeetmast kan immers slechts tot een hoogte van circa 100 meter meten. Op basis van de verworven winddata is het mogelijk om betere beslissingen te nemen over de keuze voor een merk of type turbine en de lay-out van een windpark. We kunnen ook een nauwkeuriger inschatting maken van de energieopbrengst van een windmolen of windpark en verkleinen de onzekerheidsmarges. Dit maakt een investerings- en financieringsbeslissing in een Raedthuys windpark een stuk zekerder.”

De lidar units worden op dit moment gekalibreerd op de testlocatie van Ecofys in Lelystad. Met de toepassing van lidar technologie bij de ontwikkeling van windparken loopt het Enschedese bedrijf voorop in Nederland. Als toonaangevende speler in deze markt heeft het bedrijf te maken met veel verschillende locaties en daarom met veel verschillende omstandigheden. De aanschaf van vier units maakt het mogelijk om per afzonderlijk project de windomstandigheden nauwkeurig te meten.

Een lidar werkt hetzelfde als een radar of een sonar. Door middel van signalen wordt informatie over een voorwerp verzameld. Bij radar wordt gebruik gemaakt van radiogolven, bij sonar van geluidsgolven en bij lidar zijn dat lichtgolven van een voor de ogen veilige laser. Om de windsnelheid te meten kijkt de lidar naar de beweging van (stof)deeltjes in de lucht. De lidar kan zo ingesteld worden dat er snel achter elkaar op verschillende hoogten gemeten kan worden. Op die manier ontstaat een zeer nauwkeurig beeld van de windsnelheid op een bepaalde plaats. Een ZephIR wind lidar unit werkt via het plug and play principe en kan overal geplaatst worden. Of het nou in het veld is of op het dak van een gebouw.
Uit rapporten van o.a. Ecofys en Garrad Hassan blijkt dat metingen met een wind lidar, bij een juiste toepassing, minimaal net zo nauwkeurig zijn als een meetmast. Omdat lidars makkelijk kunnen worden verplaatst en kunnen worden gecombineerd, zijn ze echter flexibeler in te zetten en geven ze uitgebreidere informatie.

Raedthuys nieuws