Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Energeia: wind moet Heineken helpen groenste brouwerij van Europa te worden

04-05-2012
Heineken mag vier windmolens neerzetten bij de brouwerij in Zoeterwoude. De provincie Zuid-Holland heeft vorige week ingestemd met dit plan van de bierbrouwer. Het bedrijf wil met de molens 30% van het energieverbuik van de brouwerij "vergroenen". Maar de molens moeten Heineken ook helpen de "groenste" bierbrouwerij van Europa te worden.
Heineken hoopt de vier 3 MW turbines "medio 2014" in bedrijf te kunnen stellen. "Daarvoor moeten we wel nog een mer-procedure doorlopen", legt directeur Godfried Meijer van de Zoeterwoude-brouwerij uit aan Energeia. Hij schat in dat hiermee "meerdere maanden" gemoeid zullen zijn. Heineken-woordvoerder Hans-Sjouke Koopal vult aan dat er op 4 juni een inspraakavond is voor omwonenden: "De turbines komen voor de brouwerij te staan, dus buiten de bebouwde kom langs de N11 van Leiden naar Bodegraven. Maar vanuit Zoeterwoude zullen de molens wel te zien zijn."

Het plan voor de vier turbines past ook in het streven van Heineken om tegen 2020 de groenste brouwerij van Europa te zijn. De brouwer is daarmee niet de enige in de sector die dit soort ambities heeft. Zo kondigde concurrent Bavaria onlangs aan over acht jaar de duurzaamste brouwerij van Nederland te zullen zijn. Volgens Meijer slaken Heineken en ook concurrenten geen loze kreten alleen maar omwille van een groen imago: "Iedereen in de voedingssector is er mee bezig, kijk ook maar naar Unilever. Het vergroenen van je bedrijfsprocessen levert gewoon geld op. Het is een voorwaarde om in deze steeds meer sustainable wereld als bedrijf te overleven."

Volgens Meijer is Heineken met nog "een heleboel duurzame projecten" bezig, maar die wil hij nog niet noemen omdat ze "nog niet concreet genoeg" zijn. Wel vertelt hij dat het bedrijf ook naar groen gas kijkt, door middel van deelname in een project voor mestvergisitng bij een boer in de buurt van de Zoeterwoude-brouwerij. Volgens woordvoerder Koopal gaat het om een klein project dat daarna "eventueel kan worden uitgerold" bij andere boeren.

De Heineken-brouwerij in Den Bosch draait qua elektriciteitsvoorziening volgens Koopal al voor 8% op windenergie, geleverd door een 2,3 MW turbine van Raedthuys Windenergie die daar in 2011 in gebruik werd genomen. Hij laat doorschemeren dat er daar mogelijk ook nog turbines bijkomen, "maar dat is niet zo concreet als in Zoeterwoude". Andere windmolenplannen heeft het bedrijf volgens Koopal voorlopig niet. Er is weleens gesuggereerd dat het bedrijf wilde investeren in het windpark Noordoostpolder bij Urk, maar die berichten berusten volgens Meijer op een "misverstand".

Raedthuys nieuws