Banner
Volg ons:
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
Pure Energie: de groenste stroomleverancier van Nederland
x

Windenergie

De Raedthuys Groep begon in 1995 met de realisatie van windenergie projecten op Nederlandse bodem. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een keten van ondernemingen die de kracht van alle specialismen bundelt: van ontwikkeling, financiering, verzekering, bouw en beheer van duurzame energieprojecten tot de levering van de zelf opgewekte duurzame energie aan consumenten en bedrijven. De stroom uit onze eigen windparken wordt verkocht onder de naam Pure Energie. Consumenten en bedrijven kunnen zelf kiezen uit welk windpark de stroom wordt afgenomen. Pure Energie is in oktober 2017 voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier in Nederland.

Onze windparken
In samenwerking met grondeigenaren - voornamelijk agrariërs - en gemeenten heeft Raedthuys Pure Energie inmiddels 71 windmolens gebouwd. Deze windmolens zijn goed voor 133 MW geïnstalleerd vermogen en produceren jaarlijks evenveel groene stroom als ongeveer 90.000 huishoudens verbruiken. Klik hier voor een overzicht van onze windparken.

Voorbereiding bouw van nieuwe windparken
In 2016 is Windpark De Veenwieken, in de gemeenten Hardenberg en Ommen, vergund. In december 2017 zijn het bestemmingsplan, inpassingsplan en de vergunningen onherroepelijk geworden. Het windpark zal bestaan uit tien windmolens waarvan Raedthuys Pure Energie verantwoordelijk is voor vier van de windmolens. De vier windmolens van Raedthuys Pure Energie leveren samen naar verwachting – afhankelijk van de uiteindelijke turbinekeuze – 25 miljoen tot 26,5 miljoen kWh per jaar op. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 8300 tot 8800 huishoudens. Kijk voor meer informatie op de website van Windpark De Veenwieken.

In 2016 is Windpark De Drentse Monden en Oostermoer, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze, vergund. In 2018 is dit windpark door de uitspraak van de Raad van State onherroepelijk geworden en wordt de bouw van dit windpark verder voorbereid. Het windpark zal bestaan uit 45 windmolens waarvan Raedthuys Pure Energie verantwoordelijk is voor 12 van de windmolens. De 12 windmolens van Raedthuys Pure Energie leveren samen naar verwachting – afhankelijk van de uiteindelijke turbinekeuze – 133 miljoen tot 182 miljoen kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 44.000 tot 60.000 huishoudens. Kijk voor meer informatie op de website van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Vijf nieuwe windparken in 2017 vergund
Raedthuys Pure Energie gaat daarnaast door met de ontwikkeling van nieuwe windparken, met als doel deze de komende jaren te kunnen bouwen. In 2017 heeft Raedthuys Pure Energie de vergunning gekregen voor deze vijf windparken:

 • Windpark Bijvanck (vier windmolens, in de gemeente Zevenaar)
  www.windparkbijvanck.nl
 • Windpark Deil (twee van de elf windmolens van het windpark zijn voor Raedthuys, in de gemeenten Geldermalsen en Neerrijnen) (Bestemmingsplan en omgevingsvergunning zijn inmiddels onherroepelijk)
  www.betuwewind.nl/windpark-deil
 • Windpark Koningspleij (één van de vier windmolens van het windpark is voor Raedthuys, in de gemeente Arnhem)
  www.windparkkoningspleij.nl 
 • Windpark De Rietvelden (drie van de vier windmolens van het windpark zijn voor Raedthuys, in de gemeente ‘s-Hertogenbosch)
  www.windparkderietvelden.nl
 • Windpark Weijerswold (twee van de vier windmolens van het windpark zijn voor Raedthuys, in de gemeente Coevorden)
  www.windinweijerswold.nl

In 2017 is  Windpark Deil ook onherroepelijk geworden en in 2018 is Windpark Bijvanck onherroepelijk geworden. Kijk voor meer informatie op de projectwebsites.

 We zoeken bij deze nieuwe initiatieven zoveel mogelijk de samenwerking op met lokale energiecoöperaties. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op de projectwebsites van deze windparken.

Omgevingsparticipatie
Binnen onze windenergieprojecten zoeken wij altijd naar mogelijkheden voor procesparticipatie en financiële participatie. Op die manier kan iedereen profiteren van het project en een actieve bijdrage leveren aan duurzame energie. Financiële participatie kan bijvoorbeeld met een windfonds/gebiedsfonds, uitgifte van obligaties en/of afname van Pure Energie, ofwel stroom uit het windpark zelf. Raedthuys Pure Energie onderschrijft de Gedragscode Participatie en Communicatie Wind op Land van NWEA, Natuur & Milieu en Greenpeace.

Ook werken wij steeds meer samen met lokale energiecoöperaties. Lees onze flyer voor meer informatie over hoe wij en coöperaties samen meer duurzame energie kunnen opwekken.

Contact
Wilt u meer over windenergie weten of bent u benieuwd naar wat Raedthuys op dit gebied voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Arthur Vermeulen.

Raedthuys nieuws